Lease (wat is het?)

De meest gestelde vragen over leasing vindt u hieronder uitgewerkt en beantwoord.

Operational lease, wat is het?

Operational lease is de meest gekozen leasevorm van zakelijk leasen in Nederland.  Hierbij wordt er een vast maandbedrag in rekening gebracht voor volledige ontzorging.
De volgende componenten zijn opgenomen in het maandbedrag:

Afschrijving, rente, motorrijtuigenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie, banden, pechhulp en vervangend vervoer. Naar keuze uit te breiden met aanvullende diensten zoals een brandstofpas of winterbanden.

Enkele voordelen van operational lease zijn:

 • Volledige service en continuïteit van vervoer
  – Duidelijk en helder inzicht in de kosten
  – Gebruik van de auto; geen eigendom
  – Alleen autokosten op de balans
  – Tijdsbesparing
  – Geen grote investeringen en toch een nieuwe auto

Financial Lease, wat is het?

Financial lease is een leasevorm die veel gebruikt wordt door  ZZP’ers, MKB-ondernemers en middelgrote bedrijven en die eigenlijk het beste te vergelijken is met een banklening. Je koopt de bedrijfswagen of auto, maar betaalt in termijnen. In het leasecontract spreek je af hoeveel je per maand betaalt. Je bent direct economisch eigenaar.

Wanneer het leasecontract is afgelopen, en wanneer alle termijnen betaald zijn, kun je de leaseauto overnemen voor de vooraf overeengekomen prijs.

Hieronder vindt u veelgestelde vragen over Operational lease en Financial lease.

Hoe werkt operational lease?

Gedurende een vooraf bepaalde looptijd van je leasecontract betaal je een vaste maandtermijn, waarin naast de aanschafprijs ook een deel van of zelfs alle verbruikskosten worden meegenomen.

Ben ik eigenaar van de leaseauto?

Nee, bij operational lease blijft de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch eigenaar van de leaseauto. Na afloop van de leaseperiode gaat de auto terug naar de leasemaatschappij, zodat je geen risico loopt over de restwaarde.

Kan ik als particulier ook operational leasen?

Nee, als particulier kan je alleen een Private leasecontract afsluiten.

Zijn de vermelde tarieven inclusief btw?

Nee, de vermelde tarieven voor Operational lease zijn exclusief btw.

Wat is de minimale inzetperiode bij operational lease?

De minimale periode om een leasecontract af te sluiten is 12 maanden.

Kan ik mijn lease auto kopen aan het einde van de leaseperiode?

Ja, dit is mogelijk. In principe neemt de leasemaatschappij de leaseauto aan het eind van de leaseperiode terug. Indien je de leaseauto wilt kopen dan is het mogelijk om een koopoptie af te spreken.

Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke lening voor je auto. Financial lease maakt rijden in een representatieve auto bereikbaar zonder dat dit ten koste gaat van je financiële positie. Zo is Financial lease van een auto zeer aantrekkelijk voor elke ondernemer. Je koopt een auto en betaalt deze in vaste leasetermijnen af.

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Bij financial lease ben jij de eigenaar van de auto gedurende de afgesproken periode en ligt het economisch risico bij jou. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar van de auto is. Als er sprake is van operational lease, is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor onder andere de wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparatie van de auto. Als er sprake is van financial lease, dan bent je de economisch eigenaar. Kortom, jij bent hier dan verantwoordelijk voor.

Zijn de vermelde tarieven inclusief btw?

Nee, de vermelde tarieven voor financial lease zijn exclusief btw.

Wat gebeurt er aan het eind van het leasecontract?

Aan het eind van het leasecontract ben je officieel volledig eigenaar van je leaseauto. Daarmee vervalt automatisch het afgesloten contract.

Kan ik een aanbetaling doen?

Ja, dat is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de inruilwaarde van je huidige auto. Door een aanbetaling verlaag je de maandlasten van je leasecontract. Dat scheelt je niet alleen financieel, maar kan in sommige gevallen de acceptatie van een leasecontract ook gemakkelijker maken.

Wat is de minimale inzetperiode bij financial lease?

De minimale periode voor een leasecontract is 12 maanden.

Ook wanneer je niet least kunnen wij je veel werk uit handen nemen waar u geld en tijd mee bespaart; namelijk onze dienst:

Wagenparkbeheer

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Wilt u productie- of vervoersmiddelen aanschaffen, maar heeft u de financiële middelen niet? Dan kijken wij graag met u mee naar de mogelijkheden van financial, operational of private lease.

Neem contact op voor de mogelijkheden.