Leaseplan: Europese EV-rijders betalen 40 procent minder belasting

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

Volgens de leasemaatschappij omarmen steeds meer landen de elektrische auto.

Nederland, Noorwegen en het VK zijn het beste voorbereid op een hausse van elektrische auto’s. Dat meldt leasemaatschappij Leaseplan op basis van zijn EV Readiness Index, waarin het de ontwikkelingen in Europa op het gebied van elektrificatie van het wagenpark monitort.

Bijna alle landen die in de Index worden meegenomen laten een verbetering zien in ‘EV-readiness’ aldus Leaseplan. Europabreed viel onder andere op dat het aantal laadpalen met 73 procent steeg (er zijn in de onderzochte landen nu 4.000 fast chargers) en dat steeds meer landen overgaan op een subsidieregeling voor elektrische autorijders. Gemiddeld betalen EV-rijders 40 procent minder belasting dan rijders in een brandstofauto.

In vier markten (Oostenrijk, Griekenland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk) zijn EV’s volledig vrijgesteld van belasting. Belastingkortingen verklaren mede het succes van de EV, onder andere in Nederland: de registraties hiervan stegen met 60 procent in 2019. Van alle nieuw geregistreerde personenauto’s in de 22 onderzochte Europese landen was 5,7 procent elektrisch.

In de EV Readiness Index zijn 22 Europese landen opgenomen. “We zien verbeteringen maar hebben nog eenlange weg te gaan voordat elektrisch rijden een valide optie is in meerdere landen”, aldus Tex Gunning, ceo van Leaseplan.

ev readiness leaseplan

Tags

Terug naar het overzicht